Back to Federal guidance

Training for workers in uncontaminated hazardous waste site areas

Summary The Army Corps of Engineers asked whether support and construction workers in uncontaminated areas of a hazardous waste cleanup site needed HAZWOPER training. OSHA said the rule did not cover workers who stayed in clean areas, never entered areas with hazardous waste, and had no related exposure. If those conditions were not met, the rule's training requirements applied.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1990-04-24
Date issued
April 24, 1990
Status
Active
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

APR 24 1990

William P. Todsen, P.E.
Chief, Engineering Division
Department of the Army
Missouri River Division, Corps of Engineers
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Todsen:

This is in response to your letter of February 12, concerning the application of training requirements in the Hazardous Waste Operations and Emergency Response standard (29 CFR 1910.120) to hazardous waste cleanup operations.

Employees are not covered by the standard if they:

  1. Work exclusively within uncontaminated areas of the hazardous waste site.

  2. Do not enter areas where hazardous waste may exist, are stored or are processed; and

  3. Are not exposed to health or safety hazards related to hazardous waste operations.

Consequently, it appears that workers in your example (a), such as clerical or support personnel, or those engaged in construction activities in uncontaminated areas who meet all the conditions described above are not required to be trained under the standard. However if employees' work activities do not meet all of the exclusion criteria described above, employees must be trained for the duration and in the subjects specified in paragraph 1910.120(e).

It is unclear in your example (b) whether the workers remain exclusively within the uncontaminated areas. The requirements stated above can also be used to determine coverage for these employees.

I hope this information is helpful.

Sincerely,

Patricia K. Clark Director Designate Directorate of Compliance Programs

[Requester letter reproduced on OSHA page; omitted here.]

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace