Back to Federal guidance

Glove box system for asbestos pipe insulation removal

Summary An insulation contractor asked whether a glove box system met OSHA's asbestos removal requirements for pipe insulation. OSHA said the system appeared to meet the cited provision if other asbestos safeguards were followed, but it did not approve or certify the equipment. A safety professional would have to judge its effectiveness in actual use.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1990-04-04-1
Date issued
April 4, 1990
Status
Active
OSHA corrected the posted letter on June 2, 2005; the page does not say the interpretation was withdrawn.
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

April 4, 1990
Mr. Rick Howell
Universal Insulation, Inc.
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Howell:
This is in response to your letter of March 7, requesting an official opinion as to whether The Glove Box manufactured by Pro/Control Products, Inc., which you propose to use for the removal of asbestos-containing pipe insulation, meets the intent of the occupational safety and health requirements at [29 CFR 1926.1101(g)(5)(iv)].
The Occupational Safety and Health Administration (OSHA) does not approve or certify equipment or processes for use in the workplace. However, when we are provided with adequate information concerning a control method, we do offer an opinion regarding its effectiveness in achieving compliance with our requirements for employee safety and health. Therefore, this letter is not an approval or a certification of The Glove Box, but is an interpretation of our standards as they apply to the use of this system in United States workplaces.
It appears that the use of your system meets the intent of [29 CFR 1926.1101(g)(5)(iv)] when all other provisions of the asbestos standard are met, such as air monitoring, establishment of a regulated area, designation of a competent person, etc. However, please be aware that the effectiveness of your system can only be determined by the health and safety professional observing it in actual use under specific circumstances.
We appreciate your interest in the safety and health of workers. If you have additional questions, please feel free to contact us again.
Sincerely,
Thomas J. Shepich Director
[Directorate of Science, Technology, and Medicine]
[Corrected 6/2/2005]

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace