Back to Federal guidance

Hazardous waste training for contaminated surface removal

Summary A cleanup company asked whether HAZWOPER training applied when its crews removed contaminated concrete or coatings after spill recovery. OSHA said the work likely fell under the rule because cleanup can include removing or handling hazardous substances, but the precise requirements depend on whether the site and operations meet the rule's scope. The agency flagged unresolved facts about emergency response and cleanup status.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1990-04-04
Date issued
April 4, 1990
Status
Active
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

APR 4 1990

Mr. Kurt A. Coburn
Manager, Product Group
Pentek, Inc.
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Coburn:

This is in response to your letter of November 29, 1989 to the Occupational and Safety and Health Administration's (OSHA) Philadelphia regional office, concerning the Hazardous Waste standard, 29 CFR 1910.120. Your letter was recently forwarded to our office for reply.

According to your letter, your firm offers "services for the cleanup of nuclear and hazardous waste," and to date has engaged "primarily in the removal of contaminated concrete and/or coatings in industrial facilities." First, it is not clear from your letter whether your employees are engaged in emergency response, clean-up operations, or both. As explained below, the standard applies to each situation, and the requirements of the standard differ depending upon which situation applies. Second, assuming it is an emergency response situation, it is also not clear from your letter whether or not the emergency response or post emergency response is actually completed.

You state that your operation "begins only after emergency spill response actions have been taken and post spill recovery actions, including waste removal, have been completed." However, "contaminants remain in the spill area" and your service removes the contaminated surfaces, packages the contaminants, and presents the packages to the facility operator for disposal. The definition of clean-up operation includes the removal, containment, incineration, neutralization, stabilization, and processing or handling "in any other manner" of hazardous substances. Thus, your employees are exposed to nuclear or hazardous waste.

Therefore, it is very likely that the training requirements of 29 C.F.R. 1910.120 would apply. The scope of the standard is outlined in 29 C.F.R. 1910.120(a), and includes clean-up operations at uncontrolled hazardous waste sites that are required by governmental bodies, as well as voluntary clean-ups at sites simply recognized by any governmental body as an uncontrolled hazardous waste site. Certain operations and actions regulated by RCRA are also within the coverage of the standard, as are emergency operations for the release of hazardous substances "without regard to the location of the hazard."

If we can be of further assistance, please do not hesitate to contact us.

Sincerely,

Patricia K. Clark Director Designate Directorate of Compliance Programs

[Regional referral memorandum and requester letter reproduced on OSHA page; omitted here.]

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace