Back to Federal guidance

Machine guarding and training on drilling rigs

Summary A member of Congress asked which OSHA rules protect workers around drilling rig rotary equipment. OSHA said the general industry machine guarding rule applies to machinery without a more specific guarding standard and lets employers choose a suitable protection method. OSHA also said employers must train workers to recognize and avoid hazards.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1990-03-21
Date issued
March 21, 1990
Status
Active
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

March 21, 1990

The Honorable Joseph E. Brennan
Member, United States
House of Representatives
[Recipient address omitted]
Dear Congressman Brennan:

Thank you for your letter of December 21, 1989, addressed to Ms. Ruth Knight, Director, Office of Intra-Governmental Affairs, concerning a recent inquiry made by your constituent, Mr. Maurice Libner, regarding Occupational Safety and Health Administration (OSHA) regulations that pertain to drilling rigs. Please accept my apology for the delay in this response.

One of the enclosures with your letter was a letter dated May 14, 1982, from Mr. Robert E. Dickinson, the President of Mobile Drilling Company, Inc., to the U.S. Department of the Interior. You expressed concerns with respect to Mr. Libner's statement that "OSHA and other agencies are unclear . . . in their regulations pertaining to safety on drilling rigs."

To safeguard employees from rotary actions involved in drilling operations, where machine guarding is required, employers are obligated to comply with OSHA's general industry standards contained in Subpart O of 29 CFR 1910, Machinery and Machine Guarding. A copy of the relevant standard is enclosed. The OSHA standard at 29 CFR 1910.212(a)(1) establishes general requirements for machine guarding and is applicable to all types of machinery which are not covered by specific OSHA standards. The language of the standard is performance oriented, meaning that employers may choose the most suitable method for protecting their employees.

[illegible in source]

In addition to requiring appropriate machine guarding, OSHA also requires employers to train employees to recognize and avoid hazards.

Thank you for your interest in safety and health. If we may be of further assistance, please contact us.

Sincerely,

Gerard F. Scannell
Assistant Secretary

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace