Back to Federal guidance

Rolling compressed gas cylinders on their lower edge

Summary A transportation company asked whether workers could move compressed gas cylinders by rolling them on their lower edge. OSHA said the incorporated Compressed Gas Association handling standard opposed that method and that OSHA followed the same position. OSHA now archives the letter as potentially outdated.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1990-03-15-0
Date issued
March 15, 1990
Status
Archived by the agency
OSHA archives this letter and says it may no longer represent OSHA policy.
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA archives this letter and says it may no longer represent OSHA policy. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

March 15, 1990

Mr. Ray Graham Navistar
International Transportation Co.
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Graham:

This is in response to your letter addressed to me regarding the proper handling of compressed gas cylinders and particularly with reference to the moving of cylinders from place to place by means of rolling the cylinder on its lower edge.

Your general question may be answered by the publication C.G.A. P-1-1984, Safe Handling of Compressed Gases In Containers. (copy enclosed). An answer to your specific question will be found in subsection 3.4.1, on page 8 of the above mentioned publication.

Since Safe Handling of Compressed Gases (C.G.A. P-1 1984) has been adopted by reference into 29 CFR 1910.101 of OSHA's General Industry Standards, the position of the Compressed Gas Association against moving compressed gas cylinders by rolling them would also be OSHA's position on this subject.

I hope the above will be of help to you, but should you have any further questions, please do not hesitate to contact this office.

Enclosure

Sincerely,

Patricia K. Clark
Director Designate
Directorate of Compliance Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace