Back to Federal guidance

Chest X-ray retention under employee medical records rule

Summary A hospital asked which employee chest X-rays must be retained under OSHA's medical records rule and whether films may be microfilmed. OSHA said the rule covers workers with qualifying hazardous exposures and X-rays taken for an occupational baseline or specific occupational illness, but not films for traumatic injuries such as broken bones. Covered chest X-ray films must be kept in their original form, even though other records may be stored in another retrievable form.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1990-03-13-0
Date issued
March 13, 1990
Status
Active
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

March 13, 1990
Ruth Michaels, Director
Quality Assistance Risk Management
Phelps Memorial Hospital Center
[Recipient address omitted]
Dear Ms. Michaels:
This is in response to your February 1 letter addressed to the former Director of the [Directorate of Enforcement Programs], Thomas J. Shepich. You requested clarification of the Occupational Safety and Health Administration's (OSHA) requirement that chest x-rays of employees be retained.
The definition of "employee" covered by this standard specifies workers whose occupation includes exposure to toxic substances or harmful physical agents (paragraph 1910.1020(c)(4)). Thus employees who have no hazardous exposures, such as clerical staff in some circumstances, are not covered under the scope of this standard. Their medical records are, therefore, also not covered.
29 CFR 1910.1020 ("Access to Employee Exposure and Medical Records") was revised on September 29, 1988. The previous final rule included all employee x-rays in the definition of employee medical records, regardless of the purpose for which they were taken. The new rule modifies this requirement by considering only those x-rays taken for purposes of establishing a baseline or determining specific occupational illness as part of the medical record (paragraph 1910.1020(c)(6)(i)(B)). This revision removes from coverage x-rays taken to detect or treat broken bones due to falls or other traumatic occurrences.
[Paragraph 1910.1020(d)(2)] allows an employer to preserve the records in any form, manner, or process he or she chooses as long as the information contained in the record is preserved and retrievable. Chest x-ray films, however, are exempted from this section and must be preserved in their original form and may not be microfilmed. I hope this information is helpful to you. If I can be of further service please contact me.
Sincerely,
Patricia K. Clark, Director Designate
[Directorate of Enforcement Programs]

------------------------------------------------------------------------

[Requester letter reproduced on OSHA page; omitted here.]

[Corrected 05/28/2004]

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace