Back to Federal guidance

Qualifications to inspect bakery ovens annually

Summary A bakery oven specialist asked whether his background qualified him to perform annual inspections under a rule naming oven manufacturers' representatives. OSHA said the experience he described would support treating his inspections as acceptable under its de minimis policy. It had not independently verified his qualifications or his inspection results. OSHA now archives the letter as potentially outdated.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1990-02-23
Date issued
February 23, 1990
Status
Archived by the agency
OSHA archives this letter and says it may no longer represent OSHA policy.
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA archives this letter and says it may no longer represent OSHA policy. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

February 23, 1990

Mr. W.E. Lanham, Jr., P.E.
President
B. Lanham Bakery Solutions, Inc.
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Lanham:

This is in response to your letter of October 16, describing your background and experience to be qualified to conduct annual inspections of the bakery ovens required under the Occupational Safety and Health Administration (OSHA) standards at 29 CFR 1910.263(l)(9)(ii). You requested from OSHA the requirements necessary to conduct such inspections. We apologize for the delay in our response.

The OSHA standard at 29 CFR 1910.263(l)(9)(ii) specifies that annual inspections of bakery ovens shall be conducted by representatives of the oven manufacturers. OSHA considers "representatives of an oven manufacturers" as referenced in the OSHA standard as qualified representatives of an over manufacturer who are knowledgeable of the various safety considerations and of the safe operational characteristics of the equipment.

Based upon your professional background and experience as represented in your letter, which indicated your involvement in the design, manufacture, and installation of bakery ovens, OSHA under the policy of de minimis violations would consider you to be qualified to conduct annual inspections of bakery ovens as required under the OSHA standard at 29 CFR 1910.263(l)(9)(ii). A copy of the de minimis violation policy is enclosed.

It should be noted that since OSHA does not have knowledge of your qualifications beyond your representations nor of your inspection results and recommendations, OSHA can not be responsible for any liabilities that may result from your inspections nor can we assure your clients that no citations pertaining to the other safety and health violations will result if OSHA inspects their establishments after you have performed yours.

Thank you for your interest in safety and health. If we may be of further assistance, pleased contact us.

Sincerely,

Patricia K. Clark
Director Designate
Directorate of Compliance Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace