Back to Federal guidance

Training after a chemical spill at a manufacturing site

Summary A manufacturer asked whether one HAZWOPER training paragraph alone covered employees cleaning up a spill discovered after hours. OSHA said the facts were insufficient for a definite answer and distinguished initial emergency response, post-emergency work, and other covered operations. The paragraph cited would apply only under the circumstances OSHA described. OSHA now archives the letter as potentially outdated.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1990-02-05-0
Date issued
February 5, 1990
Status
Archived by the agency
OSHA archives this letter and says it may no longer represent OSHA policy.
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA archives this letter and says it may no longer represent OSHA policy. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

February 5, 1990

Dale T. Drysdale, CIH
Corporate Industrial Hygienist
Vulcan Materials Company
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Drysdale:

This is in response to your request for an interpretation of OSHA's Hazardous Waste Operations and Emergency Response standard (29 CFR 1910.120) as it applies to the following scenario at a manufacturing site which is not a hazardous waste site.

The scenario you gave is as follows:

Stored in tanks at the manufacturing site are large quantities of gasoline, acids, corrosives, and other potentially hazardous substances. During the weekend or middle of the night, when no employees are present, one of the substance leaks from its tank and seeps onto the ground, contaminating the soil on plant property.

When the employees arrive for the next scheduled work shift, the tank is empty and the contamination discovered. The employer determines that the on-site employees have met all training requirements specified in paragraph (q)(11)(ii), including "other appropriate safety and health training made necessary by the tasks that they are expected to be [sic] performed such as personal protective equipment and decontamination procedures."

In addition, the employer calls in his employees from another location to assist in the cleanup. These employees have received training that is identical to that provided to on-site employees.

Your letter does not provide sufficient facts upon which to render a determinative answer to your question of whether your interpretation that "only paragraph (q)(11)(ii), applies is correct. First, it is not clear whether the actions taken by the employees fall within the definition of post emergency response. Second, even if the employees' actions fall within the definition of post emergency response, when such actions are performed by employees involved in the initial emergency response it "is considered to be part of the initial response" and the employees are not subject to paragraph (q)(11). See 29 CFR 1910.120(a)(3) for definitions. Third, as stated in the standard and explained in the preamble, the training requirements of 29 CFR 1910.120(q) do not cover employees engaged in operations specified in paragraphs (a)(1)(i) through (a)(1)(iv). See 29 CFR 1910.120(q) and the Preamble, 54 Fed. Reg. 9294, March 6, 1989. However, the standard includes other training requirements in addition to those in 29 CFR 1910.120(q). See 29 CFR 1910.120(e) and 29 CFR 1910.120(p)(7).

Thus, assuming that your manufacturing site is subject to the training requirements of 29 CFR 1910.120(q), then 29 CFR 1910.120(q)(11)(ii) would apply only if the employees' actions fall within the definition of post emergency response, and are taken after "completion of the emergency response," and by employees other than those involved in the initial emergency response.

I hope that this information about the Hazardous Waste Operations and Emergency Response Standard is helpful.

Sincerely,

Thomas J. Shepich, Director
Directorate of Compliance Programs

[Requester letter reproduced on OSHA page; omitted here.]

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace