Back to Federal guidance

When small facilities may give emergency and fire plans orally

Summary A trade association asked when emergency action and fire prevention plans must be written. OSHA said the threshold is 11 or more employees physically present at a facility at any time during the workday, rather than the employer's overall headcount. A facility with 10 or fewer workers present may communicate its plan orally, while a facility that exceeds 10 needs a written plan.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1990-02-05
Date issued
February 5, 1990
Status
Active
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

February 5, 1990
Kevin S. Vinchattle
Director of Public Affairs
Iowa Grain and Field Association
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Vinchattle:
This is in response to your letter of December 20, 1989, addressed to Hugh Conway, Director, Office of Regulatory Analysis, U.S. Department of Labor, concerning an interpretation of [29 CFR 1910.38(b) and 1910.39(b)] requiring an employee emergency or fire prevention plan to be in written form.
The requirement for an employee emergency action or fire prevention plan to be in written form is only for employers with 11 or more employees at any given facility. Facility is defined as a building and/or group of buildings where the employees may go back and forth within a working day.
An employer with 20 employees, and 5 facilities with 10 or less employees, at any of the facilities, may orally communicate his employee emergency or fire prevention plan to his employees when no more than 10 employees congregate in one facility. If more than 10 employees congregate in one facility but not in the other four, the employer shall be required to have a written employee emergency or fire prevention plan for that one facility. For the other four facilities with less than 10 employees, the employer may orally communicate the employee emergency or fire prevention plan.
The written requirement for employee emergency or fire prevention plan is based on the number of employees that are physically in a facility at any time of the working day and not on the number of employees that are employed by the employer.
Thank you for your interest in occupational safety and health.
Sincerely,
Thomas J. Shepich, Director
[Directorate of Enforcement Programs]
[Corrected 2/6/2004]

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace