Back to Federal guidance

Scaffold end-frame members used as ladder access

Summary A safety consultant asked whether horizontal scaffold end-frame members could serve as ladder rungs. OSHA said they could if the manufacturer designed them for access and they met the stated uniformity and spacing conditions. It described 13.75-inch uniform spacing in the question as a de minimis violation. OSHA now archives the letter as potentially outdated.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1990-01-09-1
Date issued
January 9, 1990
Status
Archived by the agency
OSHA archives this letter and says it may no longer represent OSHA policy.
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA archives this letter and says it may no longer represent OSHA policy. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

January 9, 1990

Richard F. Andree, CSP, PE, PH.D.
Executive Vice President
Safety and Health Management Consultants, Inc.
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Andree:

This is in response to your letter of December 11, addressed to Assistant Secretary Gerard F. Scannell concerning interpretation of 29 CFR 1910.29(a)(3)(viii) and 29 CFR 1910.28(a)(12) that may apply to the use of horizontal members of the end frames of metal scaffolds as safe access.

Horizontal members of the end frames of metal scaffolds may be used to provide access or egress if the members used as ladder rungs are of equal length, uniform distance apart, and designed by the scaffold manufacturer as a ladder access for that scaffold. Rung spacing shall not exceed 12 inches and shall be uniform throughout the length of the ladder. However, the 13.75 inch uniform spacing between rungs is acceptable and should be noted as a de minimis violation.

There is no Occupational Safety and Health Administration (OSHA) Program Directive on the use of horizontal members of the end frame of metal scaffolds as a safe access or egress at this time.

Thank you for your interest in occupational safety and health.

Sincerely,

Thomas J. Shepich, Director
Directorate of Compliance Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace