Back to Federal guidance

Pharmaceutical drugs under the hazard communication standard

Summary A safety consultant asked how OSHA’s Hazard Communication Standard applies to pharmaceutical drugs, including solid pills, package inserts, and IV bags. OSHA said solid drugs ready for direct administration are exempt, but safety data sheets remain required for hazardous chemicals where employee exposure is possible; FDA labeling rules can satisfy the OSHA labeling exemption. The answer matters to pharmaceutical manufacturers, distributors, and healthcare employers.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1989-12-28-1
Date issued
December 28, 1989
Status
Active
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

December 28, 1989

Mr. Gerald L. Baril
Senior Industrial Hygienist
Lovell Safety Management Co., Inc.
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Baril:

This is in response to your letter of November 20 to the Occupational Safety and Health Administration (OSHA) seeking clarification on several items addressed by OSHA's Hazard Communication Standard (HCS), 29 CFR 1910.1200.

Your first item of concern was whether or not FDA-approved pharmaceutical drugs are covered by the HCS. As you correctly pointed out in your letter, section (b)(6)(viii) exempts from coverage under the standard drugs that are in solid, final form, ready for direct administration, to the patient such as tablets, or pills. This exemption is based on the Agency's determination that the potential for employee exposure to any hazardous chemicals is minimal for drugs that are in final solid form or are pre-packaged for sale to consumers.

You next questioned whether material safety data sheets (MSDS) are required for "end users" of pharmaceutical drugs, and whether the package inserts that accompany drugs along with information in the Physicians Desk Reference can be used in lieu of the date sheets. In response to this question and other issues you raised, I am enclosing a copy of OSHA's August, 1988 Proposed Rule as reprinted from the Federal Register. While OSHA has proposed this change to the standard (see page 29852. section (c), "Definition" for "Material Safety Data Sheets"), at the present time MSDS are required for all hazardous chemicals, including pharmaceuticals, where there is the potential for employee exposure. Package inserts, etc. cannot be utilized in lieu of the MSDS since they do not meet the specification requirements of MSDS under the present rule.

In response to your last question, pharmaceutical drugs that are subject to labeling requirements administered by the Food and Drug Administration (FDA) under the Federal Food, Drug and Cosmetic Act are exempt from the labeling provisions of OSHA's HCS (see the HCS at section (b) (5) (ii)), since they are required to meet FDA's specific labeling requirements. IV bags and syringes containing various drugs are not, therefore, required to be labeled per the requirements of the HCS.

I hope this information is useful to you in addressing the concerns you raised. Please do not hesitate to contact us again if you have any further questions.

Sincerely,
Thomas J. Shepich, Director
Directorate of Compliance Program

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace