Eight-hour training for hazardous-waste first responders
Apply this to your situation
This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.
November 22, 1989
Mr. Stephen S. Odojewski
President
Waste Resource Associates, Inc.
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Odojewski:
This is in response to your inquiry concerning the training requirements under the Occupational Safety and Health Administration's (OSHA) Hazardous Waste Operations and Emergency Response final standard (29 CFR 1910.120).
Your specific question is whether the eight hour minimal training requirement for first responders at the operational level is for eight contact hours or a "normal" work day. The eight hours assumes an eight hour work day with sufficient time for lunch and other breaks. Our suggestion is to develop a one-day or longer course depending on the needs of the workers so they are competent to perform their emergency response job duties.
I hope this information is helpful.
Sincerely,
Thomas J. Shepich, Director
Directorate of Compliance Programs
What does federal law require in your situation?
Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.
Opens in Ezel Pro.
- Checks the law as it stands today, not only this page
- Cites every source it relies on, so you can verify it
- Chat, drafting and research in one workspace