Back to Federal guidance

Oil spill cleanup and post-emergency training

Summary A petroleum association asked OSHA to allow off-site oil spill cleanup workers to use the training option for a plant's own employees. OSHA said the rule expressly distinguished on-site plant work from off-site work and that a compliance directive could not grant the requested relief. It described the alternatives in the then-current rule. OSHA now archives the letter as potentially outdated.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1989-09-11
Date issued
September 11, 1989
Status
Archived by the agency
OSHA archives this letter and says it may no longer represent OSHA policy.
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA archives this letter and says it may no longer represent OSHA policy. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

September 11, 1989

Mr. C. T. Sawyer
Vice President
American Petroleum Institute
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Sawyer:

This is in response to your letter dated July 21 addressed to Acting Assistant Secretary Alan C. McMillan, concerning the application of 29 CFR 1910.120 to post-emergency clean-up operations including oil spill clean-ups.

As you are aware, under the post-emergency response operations requirements of 29 CFR 1910.120(q)(11) an employer has the option of complying with one of the following:

  1. Meet all of the requirements of paragraphs (b) through (o) of 29 CFR 1910.120; or

  2. Where the cleanup is done on plant property using plant or workplace employees, such employees shall have completed the training requirements of the following: 29 CFR 1910.38(a); 1910.134; 1910.1200, and any other appropriate safety and health training made necessary by the tasks that they are expected to be performed such as personal protective equipment and decontamination procedures.

It appears that the relief you are requesting is for the Occupational Safety and Health Administration (OSHA) to allow employers involved in the clean-up of oil spills to comply with option 2 above. Since the standard explicitly makes the distinction between activity done on plant property versus activity off the plant site, we believe that a compliance directive is not the appropriate medium for addressing your request.

I have forwarded a copy of your letter to Barry White, Director of Safety Standards Programs. As you know, the standard is being challenged in the United States Court of Appeals for the District of Columbia Circuit. AFL-CIO et al v OSHA, No. 89-1296. Training is one of several provisions that the Court is being asked to review in that case, in which the API has intervened. In addition, OSHA intends to publish a Notice of Proposed Rulemaking setting forth requirements that initial training for employees be given only through training programs with OSHA certification.

In general, OSHA will be enforcing the need for a minimum of 24 or 40 hours of training as specified in 29 CFR 1910.120 (e). There may be cases where OSHA's variance procedures may be appropriate or where OSHA would determine that a specific situation at a worksite warrants a de minimis violation. For further information on OSHA's variance procedures you can contact Mr. James Concannon at (202) 523-7193.

I hope this information is helpful. If we can be of further assistance, please let me know.

Sincerely,
Thomas J. Shepich, Director
Directorate of Health Compliance

[Requester letter reproduced on OSHA page; omitted here.]

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace