Back to Federal guidance

HAZWOPER plans for underground storage-tank remediation

Summary An OSHA regional office asked whether contractors assessing and remediating gasoline leaks from underground storage tanks must prepare site-specific HAZWOPER safety and health plans. OSHA said the plans are required when the work falls within the standard’s scope or results from post-emergency response, while ordinary leak assessments may fall under other standards. The guidance matters to service-station owners and environmental contractors.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1989-09-07
Date issued
September 7, 1989
Status
Active
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

September 7, 1989

MEMORANDUM FOR: JERRY BAILEY
ASSISTANT REGIONAL ADMINISTRATOR FOR
TECHNICAL SUPPORT

THROUGH: GILBERT J. SAULTER
REGIONAL ADMINISTRATOR

LEO CAREY, DIRECTOR
OFFICE OF FIELD PROGRAMS

FROM: THOMAS J. SHEPICH, DIRECTOR
DIRECTORATE OF COMPLIANCE PROGRAMS

SUBJECT: 29 CFR 1910.120 Application to
Underground Storage Tanks at Service Stations

This is in response to your region's request for our review of a letter from Groundwater Technology, Inc. which concerns the application of Hazardous Waste Operations and Emergency Response final standard (29 CFR 1910.120).

The question is whether site specific safety and health plans as specified in 29 CFR 1910.120 apply to contractors involved in the assessment and remediation of gasoline leaks from Underground storage tanks at service stations. The answer is yes if the activity falls within the scope of paragraphs (a)(1)(i) through (a)(1)(iii) of the final standard or if the activity is the result of a post-emergency response activity.

In general, assessments for determining whether there are leaks of underground storage tanks would not fall under the scope of these paragraphs unless there was reason to believe there are leaks and the assessment is to determine the extent of the leaks. Other OSHA standards would be applicable such as the Hazard Communication Standard (29 CFR 1910.1200). Remediation activity, on the other hand, could likely fall under the scope of 29 CFR 1910.120(a)(1)(ii) which includes closures and corrective actions involving underground storage tanks.

I hope this information is helpful. If you have further questions, please contact MaryAnn Garrahan at FTS 523-8036.

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace