Back to Federal guidance

HAZWOPER training for underwater drum-location divers

Summary An employer asked whether divers locating drums underwater during a preliminary site investigation need HAZWOPER training. OSHA said preliminary investigations are part of cleanup, so the standard’s training requirements apply if the site is within its scope unless the employer can show no potential worker exposure to safety or health hazards. The required training period depends on expected exposure and time on site.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1989-08-31
Date issued
August 31, 1989
Status
Active
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

August 31, 1989

Mark E. Falerios, C.I.H.
Manager, Health and Safety
Dunn Geoscience Corporation
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Falerios:

This is in response to your inquiry of August 3 regarding the application of the training requirements under the Hazardous Waste Operations and Emergency Response final standard (29 CFR 1910.120(e)) to underwater divers.

You explained that the divers will be working on a site performing preliminary investigations to identify the location(s) of drums deposited underwater along the side of a creek. The work will involve the use of metal detection units to facilitate drum location. The employees will be wearing dry suits and S.C.U.B.A. No direct contact with the drum contents is planned as part of the investigation.

OSHA considers preliminary investigations, such as identifying the location of drums, part of the clean-up operation. Thus, if the site falls under the scope of 29 CFR 1910.120(a)(1)(i) - (iii) then the training requirements in 29 CFR 1910.120 apply unless the employer can demonstrate that the operation does not involve potential employee exposure to safety or health hazards. The training requirements of 29 CFR 1910.120(e) provide for 24 or 40 hours of training depending on the anticipated levels of employee exposure and the length of time employees are on the site.

The final standard was issued March 6, 1989, and becomes effective March 6, 1990. OSHA in its enforcement discretion will not issue citations under the interim final rule if an employer is in compliance with the final standard.

I hope this information is helpful.

Sincerely,
Thomas J. Shepich, Director
Directorate of Compliance Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace