Back to Federal guidance

HAZWOPER training at waste facilities and incidental spills

Summary A manufacturer asked how HAZWOPER applies to waste facilities and spills in ordinary manufacturing areas. OSHA said regulated treatment, storage, and disposal facilities must provide 24 hours of initial training and eight hours of annual refresher training, while incidental spills handled by workers in the immediate area without a coordinated response are not HAZWOPER emergencies. Other hazard communication and task-specific training may still apply.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1989-08-28
Date issued
August 28, 1989
Status
Active
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

August 28, 1989

Mr. James L. Laurence, Director
Health and Product Safety
The Sherwin-Williams Company
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Laurence:

This is in response to your inquiry concerning the application of OSHA's final standard for Hazardous Waste Operations and Emergency Response (29 CFR 1910.120).

Operations involving hazardous wastes that are conducted at treatment, storage, and disposal facilities regulated by 40 CFR Parts 264 and 265 pursuant to the Resource Conservation and Recovery Act of 1976 must comply with the requirements of 29 CFR 1910.120(p) which includes 24 hours of initial training and 8 hours of annual refresher training.

Incidental spills in manufacturing locations that could be cleaned-up or stabilized by the employees working in the immediate spill area without the need of a coordinated spill-control response are not considered emergency incidents under 29 CFR 1910.120. Such employees would have training under the Hazard Communication Standard and other appropriate training made necessary by the tasks they are expected to perform.

I hope this information is helpful. Since this response has been coordinated with Barry White, Director of Safety Standards Programs, he will not be replying to your letter. If you have further questions, please contact MaryAnn Garrahan of my staff at (202) 523-8036.

Sincerely,
Thomas J. Shepich, Director
Directorate of Compliance Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace