Back to Federal guidance

Access to written hazard programs and safety data sheets

Summary A researcher asked how the hazard communication and employee-records standards apply to written programs and material safety data sheets. OSHA said employees or their representatives must receive access to the written program within 15 working days at no cost, and sheets identifying health hazards are employee exposure records under the records rule. Employers need not print pocket copies of the program.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1989-07-31-0
Date issued
July 31, 1989
Status
Active
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

July 31, 1989

Dr. Lynn A. Corson
Civil Engineering Building
Purdue University
[Recipient address omitted]
Dear Dr. Corson:

This is in response to your letter of May 5, regarding the relationship between the Hazard Communication (HCS), 29 CFR 1910.1200, and Access to Employee Medical Records, 29 CFR 1910.1020, as they relate to maintenance of material safety data sheets (MSDS) and the written hazard communication program.

The HCS requires the employer to make available the written hazard communication program in accordance with the access to records provisions of 29 CFR 1910.1020. A copy of the written hazard communication program is, therefore, required to be made available upon request to employees, or their designated representative within fifteen working days at no cost to the employee or the representative. The HCS neither requires nor prohibits the printing of pocket-size copies of the program for employees.

Apart from the requirements of the HCS regarding the availability of the written hazard communication program, the Access to Employee Medical Records Standard has specific requirements for maintaining MSDSs as employee exposure records. MSDSs, when they indicate a hazard to human health, are specifically defined as employee exposure records in 29 CFR 1910.1020 and are also subject to the access to records provisions of this standard.

We hope this information is helpful to you in clarifying the requirements of these two standards.

Sincerely,
Patricia K. Clark, Acting Director
Directorate of Compliance Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace