Back to Federal guidance

Fall protection for crane personnel platforms over water

Summary A construction company asked about fall protection for employees on a crane personnel platform over water. OSHA said the platform fall-arrest requirement has an over-water exception, while the separate requirements for work over water still apply. The letter was amended by OSHA in 2014 and matters to contractors lifting workers above water.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1989-07-25
Date issued
July 25, 1989
Status
Active
OSHA's official page states that this letter was amended June 18, 2014.
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

July 25, 1989

Mr. Paul Falconer
Safety Director
Cianbro Corporation
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Falconer:

This is in response to your request addressed to our Area Office in Augusta, Maine, for a clarification of 29 CFR 1926. 1431(k)(10)(i) concerning the fall protection requirements for employees working over water.

Concerning fall protection while working from a personnel platform over water, 29 CFR 1926.1431(k)(10)(i), reads, "except over water, employees occupying the personnel platform must be provided and use a personal fall arrest system. The system must be attached to a structural member within the personnel platform." When working over water the additional requirements of 29 CFR 1926.106 still apply. The next sub-paragraph, 1926.1431(k)(10)(ii), reads, "the fall arrest system including the attachment point (anchorage) must meet the requirements in section 29 CFR 1926.502."

If you require any further assistance, please do not hesitate to contact us again by writing to: Directorate of Construction - OSHA Office of Construction Standard and Compliance Assistance, Room N3468, 200 Constitution Avenue N.W., Washington D.C. 20210.

Sincerely,

James G. Maddux, Director
Directorate of Construction

Amended: June 18, 2014

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace