Back to Federal guidance

Labels for chemical containers in cabinets and drawers

Summary A training company asked whether employers must relabel chemical containers kept on shelves, in cabinets, or in drawers. OSHA said compliant incoming labels need not be replaced, but each movable container must carry the required information unless a transfer is for the employee’s immediate use. Signs for stationary process containers do not replace labels on movable containers.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1989-07-11
Date issued
July 11, 1989
Status
Active
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

July 11, 1989

Mr. Karson L. Carpenter
Health Career Learning Systems, Inc.
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Carpenter:

This is in response to your letter of June 9, addressed to Alan McMillan, Acting Assistant Secretary, requesting a clarification of the label requirements of the Occupational Safety and Health Administration's (OSHA) Hazard Communication Standard (HCS), 29 CFR 1910.1200.

Under the HCS, the manufacturer, importer, or distributor is required to label each container of hazardous chemicals. Therefore, each container of hazardous chemicals received should have existing labels that comply with the requirements of the rule, and your clients would not be required to relabel the containers, shelves or doors. If the hazardous chemicals are transferred into unmarked containers, these containers must be labeled with the required information, unless the container into which the chemical is transferred is intended for the immediate use of the employee who performed the transfer. As stated in paragraph (f)(7) of the rule, "The employer is not required to label portable containers into which hazardous chemicals are transferred from labeled containers, and which are intended only for the immediate use of the employee who performs the transfer."

Section 29 CFR 1910.1200(f)(6) states the following: "The employer may use signs, placards, process sheets, batch tickets, operating procedures, or such written materials in lieu of affixing labels to individual stationary process containers,...." As stated in your letter, your clients store various types of chemicals in containers on shelves or in cabinets and drawers; however, these containers are not considered stationary (not capable of being moved) process containers. Therefore, each container must convey the information outlined in section (f)(5).

We hope this information is helpful to you in implementing your hazard communication program. If we can be of further assistance to you, please do not hesitate to contact us.

Sincerely,

Patricia K. Clark, Acting Director
Directorate of Compliance Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace