Who certifies HAZWOPER worker training
Apply this to your situation
This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.
June 30, 1989
John P. Goniglio, C.S.P.
President
Risk & Technical Management, Inc.
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Goniglio:
This is response to your inquiry concerning the training certification requirements of the Occupational Safety and Health Administration's (OSHA) Hazardous Waste Operations and Emergency Response rule (29 CFR 1910.120). Specifically, you are interested in whether there is some agency and/or individual who could review your qualifications to determine whether they meet the requirements of the rule.
It is the employer who can show by documentation or certification that an employee's work experience and/or training meets the requirements of the rule. If you are the employer, then you can certify yourself. OSHA does not certify individuals. This summer, OSHA expects to propose in the Federal Register a program for certifying courses under the rule. There will be an opportunity for interested parties to comment on the proposal and participate in public hearings.
I hope this information is helpful.
Sincerely,
Patricia K. Clark, Acting Director
Directorate of Compliance Programs
What does federal law require in your situation?
Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.
Opens in Ezel Pro.
- Checks the law as it stands today, not only this page
- Cites every source it relies on, so you can verify it
- Chat, drafting and research in one workspace