Back to Federal guidance

Required programs at hazardous-waste treatment facilities

Summary A requester asked how the phrase “as appropriate” affects HAZWOPER duties at hazardous-waste treatment, storage, and disposal facilities. OSHA clarified that employers still need programs to learn about new technologies and follow applicable drum and container requirements; the phrase governs how those programs fit an operation, not whether they exist. The guidance matters to hazardous-waste facility operators.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1989-06-23
Date issued
June 23, 1989
Status
Active
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

June 23, 1989

Mr. Jeremy Millstone
Connolly & Freshman, Inc.
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Millstone:

This is in response to your letter of June 13, concerning the relationship of several paragraphs within the 29 CFR 1910.120 Standard.

After further study of the paragraphs in question (i.e., 1910.120(p)(1), (p)(5) and (6)), I believe my telephone response was not quite accurate. Paragraph (p)(5) would take precedence over paragraph (p)(1) which uses the phrase "as appropriate" and would require that employers put in place a method to become aware of new technologies involving hazardous waste operations (including storage) and introduce them into their workplaces if appropriate for their operations.

The same would hold true for paragraph (p)(6). Employers would need to follow the referenced requirements of paragraph (j), if appropriate, to their operations.

Thus contrary to my telephone response to you, the phrase "as appropriate" applies to the specifics of paragraphs (p)(5) and (p)(6), and does not give the option to not have the programs called for in these paragraphs.

If I can be of further service to you, please do not hesitate to contact me.

Sincerely,

Chappell D. Pierce, Director
Office of Fire Protection Engineering and
Systems Safety Standards

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace