Back to Federal guidance

Cable strength and deflection for steel erection railings

Summary A state safety official asked whether thinner aircraft cable could equal half-inch wire rope for temporary steel erection railings and whether midrails or deflection limits applied. OSHA gave conditional answers based on strength and described a regional enforcement approach. The posted correction directs readers to a 2002 directive for current steel erection policy; OSHA archives this letter as potentially outdated.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1989-05-22-1
Date issued
May 22, 1989
Status
Archived by the agency
OSHA archives this letter and says it may no longer represent OSHA policy; its posted correction points readers to a 2002 steel erection inspection directive for current policy.
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA archives this letter and says it may no longer represent OSHA policy; its posted correction points readers to a 2002 steel erection inspection directive for current policy. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

May 22, 1989
Mr. William Dillon
Assistant Commissioner for Enforcement
Department of Labor and Industry
Commonwealth of Virginia
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Dillon:
This is in response to the questions posed in the letter from Jay Withrow regarding safety railing(s) required by OSHA Standard 29 CFR 1926.750(b)(1)(iii). The standard reads as follows:

"Floor periphery - safety railing. A safety railing of ½-inch wire rope or equal shall be installed, approximately 42 inches high, around the periphery of all temporary - planked or temporary metal-decked floors of tier buildings and other multifloored structures during structural steel assembly." (emphasis added).

The questions and responses to them are as follows:
Question 1: Is orange plastic-coated 3/16-inch aircraft wire "equal" to ½-inch wire rope? (Note: This product is seeing extensive use in Northern Virginia).
Answer: The response is a qualified yes. The key to whether the 3/16 aircraft wire is equal to ½-inch wire rope is whether a the 3/16 aircraft wire is equal in strength to ½-inch wire rope.
The standard does not set forth any specifications for the design and construction of the ½-inch wire rope. Thus any wire rope ½-inch in diameter of any design or construction could be used to comply with this standard.
There is at least one 3/16-inch aircraft cable (Galvanized and tinned aircraft cord and strand Construction 1x19 - Nominal Breaking Strength 4700 pounds) that has a greater nominal breaking strength than does at least one type of ½-inch wire rope (Iron Galvanized Running Rope - Construction 6x12 - Nominal Breaking Strength 4560 pounds). Therefore, the previously referenced aircraft cable would have to be considered equal to ½-inch wire rope.
Question 2: Although it is not stated anywhere, does 1926.750(b)(1)(iii) require either a midrail or supports (e.g. at intervals not to exceed 8 feet - 1926.451(a)(5))?
Answer: The response is no.
Question 3: Although it is not stated anywhere, must the wire rope used to comply with 1926.750(b)(1)(iii) (½-inch wire rope; or 3/16-inch aircraft wire if you find that to be equivalent) have a maximum permissible deflection of 3-inches in one direction when a load of 200 pounds is applied in any direction at any point?
Answer: The response to this question is a qualified yes. OSHA Standard 29 CFR 1926.750(b)(1)(iii) does not address the issue of deflection. The standard, as written, could be enforced so that no deflection is permitted. However that would be contrary to guidance relating to wire rope used for guardrails contained in directives (STD 3-10.3), memoranda and proposed standards (Fall Protection In Construction.)
Therefore in Region III, for the purpose of complying with OSHA Standard 29 CFR 1926.750(b)(1)(iii), a safety railing that meets the following criteria would be considered to be equal to a ½-inch wire rope:

1) safety railing must be ¼-inch in diameter (a plastic coating could be used to bring the diameter up to ¼-inch)
2) the safety railing must be 42 inches high, plus or minus 3 inches
3) the top must not fail and may deflect to a point no lower than 39 inches above the floor when a 200 pound load is imposed on it in a downward or outward direction.

If you require any additional information regarding this matter, please contact [the Directorate of Construction at 202 693-2020].
Sincerely,
LINDA R. ANKU
REGIONAL ADMINISTRATOR
[Correction 6/20/2005. See OSHA Directive CPL 02-01-034 "Inspection policy and procedures for OSHA's steel erection standards for construction" published on 3/22/2002 for the current policy on OSHA's steel erection standards (1926 Subpart R) for construction.]

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace