Back to Federal guidance

Ground-fault protection and equipment-grounding tests

Summary A construction company asked whether ground-fault circuit interrupters can replace the continuity tests required in an assured equipment-grounding program. OSHA said a GFCI does not test conductor continuity and cannot serve as that program’s tester, although employers may use the standard’s GFCI protection option instead of the assured-grounding program. The guidance matters to contractors selecting ground-fault protection.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1989-05-16-0
Date issued
May 16, 1989
Status
Active
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

May 16, 1989

Ms. Kathleen V. Hopkins
Corporate Director of Safety
George Hyman Construction Company
[Recipient address omitted]
Dear Ms. Hopkins:

This is in response to your correspondence to Mr. Roy Gurnham, Director, Office of Construction and Civil Engineering Safety Standards requesting clarification of the assured equipment grounding conductor program requirements. Since this is more of a compliance issue, your letter was forwarded to the Office of Construction and Maritime Compliance Assistance.

A ground-fault circuit interrupter, which monitors current leakage, does not perform any type of monitoring function or continuity check. Therefore, a Ground-Fault Circuit Interrupter (GFCI) may not be used in lieu of a tester or meter that can test for continuity of the equipment grounding conductor. Employers using this substitution are in violation of the ground-fault protection standard.

Paragraph (b)(1)(iii)(D) of 29 CFR 1926.404 clearly requires a test of the continuity of the equipment grounding conductors in use or before being placed in service. An employer can, however, comply with 1926.404(b)(1)(iii), which requires the use of GFCI's to protect employees, instead of the extensive program outlined for an assured grounding system outlined in 1926.404(b)(i)(iii).

Hopefully this information will be of assistance to you in developing a corporate program. If you need additional assistance, do not hesitate to contact my office.

Sincerely,

Gerald P. Reidy, Director
Office of Construction and Maritime
Compliance Assistance

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace