Back to Federal guidance

Who may inspect bakery ovens annually

Summary A bakers’ association asked how to satisfy annual oven inspection requirements when the original manufacturer no longer exists. OSHA said a qualified representative of any oven manufacturer may conduct the inspection if trained and experienced enough to verify safe operation; even when the maker still exists, a responsible competitor’s inspection can be acceptable. The guidance matters to bakeries maintaining older ovens.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1989-05-12
Date issued
May 12, 1989
Status
Active
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

May 12, 1989

Mr. Kevin M. Burke
Director of Industrial and Regulatory Affairs
American Bakers Association
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Burke:

This is in response to your letter dated February 9, and confirms your conversation with Mr. Bode of my staff, concerning oven inspections required by the standard at 29 CFR 1910.263(l)(9)(ii). Please excuse the delay in response.

The Occupational Safety and Health Administration (OSHA) standard at 29 CFR 19l0.263(l)(9)(ii) specifies that annual inspections of bakery ovens shall be conducted by representatives of the oven manufacturers. Since the impact of a literal interpretation could be profound, OSHA feels that such inspections may be accomplished by qualified representatives of any oven manufacturer who are knowledgeable of the various safety considerations and who by training and experience are capable of verifying the safe operational characteristics of the equipment.

Equipment manufactured by still existing manufacturers should be inspected by these manufacturers or their designated representatives however, responsible inspection by a competitive company would be acceptable to OSHA.

If we may be of further assistance, please contact us.

Sincerely,

Patricia K. Clark, Acting Director
Directorate of Compliance Programs

[Requester letter reproduced on OSHA page; omitted here.]

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace