Back to Federal guidance

Safety data sheets for commercial and retail chemical buyers

Summary A member of Congress asked whether a retailer must pass material safety data sheets to all buyers of hazardous chemical products. OSHA said distributors supply sheets to downstream employers, retail distributors make them available to commercial customers on request, and the Hazard Communication Standard does not require sheets for ordinary consumers. The guidance matters to retailers and commercial chemical buyers.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1989-04-24
Date issued
April 24, 1989
Status
Active
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

April 24, 1989

The Honorable Bill Richardson U.S. House of Representatives Washington, D.C. 20515
Dear Congressman Richardson:

This is in response to your letter of February 22, on behalf of your constituent, Mr. Robert A. Chalmers of Roadrunner Coin-op Laundry & Cleaners, regarding the Occupational Safety and Health Administration's (OSHA) Hazard Communication Standard (HCS) 29 CFR 1910.1200.

Your constituents questions concerning the HCS will be answered in the sequence in which they were posed.

Question 1:

  1. Is it a government requirement that these MSDS's on highly questionable hazardous materials be produced and distributed at considerable cost and inconvenience to the manufacturer, distributor and consumer?

Answer:

The standard requires chemical manufacturers and importers to review available scientific evidence concerning the hazards of the chemicals they produce or import and to report the information they find to their employees and to employers who distribute or use their products. It is the responsibility of the chemical manufacturer or importer to develop the material safety data sheet for each hazardous chemical. Any chemical that poses either a physical hazard (such as flammability) or a health hazard (such as causing damage to the skin or eyes) is covered by the rule.

Question 2:

  1. If the answer is yes to 1, above, just what is my responsibility at the point of sale related to passing this "handling and hazard information" on to the consumer? - what about grocery store sales?

Answer:

The HCS provides workers exposed to hazardous chemicals with the right to know the identities and hazards of those chemicals, as well as appropriate means to protect themselves from adverse health effects. This is to be accomplished by having a hazard communication program in each covered facility, with labels on containers of such hazardous materials, more detailed information in the form of material safety data sheets, and employee training programs.

Distributors are required to pass along material safety data sheets to downstream employers. The material safety data sheet must be provided to commercial customers prior to or with the initial shipment of the hazardous chemical and with the first shipment after the sheet has been updated. Retail distributors must provide, upon request, material safety data sheets to commercial customers and post a sign or otherwise inform them a material safety data sheet is available. This provision of the HCS was included to prevent the necessity of providing a sheet to each customer of a retail establishment in order to ensure that employers obtained a material safety data sheet. Distributors are not required to provide material safety data sheets to retail distributors which have informed them that they do not sell the product to commercial customers or open the sealed containers to use in their own workplaces. This provision may affect many of the products sold by your constituent.

The HCS does not apply to consumers. Therefore, your constituent is not required to pass on material safety data sheets to consumers.

I hope this information is helpful to you in responding to your constituent. If I may be of further assistance, please feel free to contact me again.

Sincerely,

Alan C. McMillan Acting Assistant Secretary

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace