Back to Federal guidance

Recording an injury that restricts normal work activity

Summary An employer asked whether an injured worker assigned to seated tasks within the same job category had a recordable restriction. OSHA said the described injury restricted normal work activity because the worker spent all work time sitting rather than the usual portion, and should be recorded on the former OSHA 200 log. OSHA now archives the letter as potentially outdated.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1989-04-17
Date issued
April 17, 1989
Status
Archived by the agency
OSHA archives this letter and says it may no longer represent OSHA policy.
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA archives this letter and says it may no longer represent OSHA policy. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

April 17, 1989

Mr. Michael S. McCauley
Quarles & Brady
[Recipient address omitted]
Dear Mr. McCauley:

This is in response to your letter of March 28, addressed to former Assistant Secretary John A. Pendergrass, in which you requested the Occupational Safety and Health Administration's (OSHA) interpretation of whether your "hypothetical fact situation" injury constituted a restriction of work activity. You also stated that OSHA regulations provided little guidance in this matter and that the Bureau of Labor Statistics'(BLS) "Recordkeeping Guidelines for Occupational Injuries and Illnesses" (copy enclosed) did not precisely cover your situation.

We have reviewed the BLS Guidelines booklet, the instructions printed on the OSHA 200 log, your letter, and the additional information you provided to Mr. Dillard of my staff during an April 6 telephone discussion. It is OSHA's position that your described injury should be recorded on the OSHA 200 log as a restriction of work or motion. This view is based on the following pages and sections in the BLS booklet: page 43, 3; page 48, 2; page 49, B9; page 51, B20A; page 61, Definitions; and page 64 (IV), columns 5 and 12, section 3. Particular attention should be paid to the phrase "employee...is unable to perform all or any part of his or her normal assignment during all or any part of the working day or shift." This phrase is found in most of the excerpted sections of the booklet.

In your telephone conversation with Mr. Dillard, you stated that your injured employee now spends 100 percent of his time sitting, rather than the normal 33 percent, a situation you stated was due to an injury. This situation, in our opinion, is a restriction of work activity, and falls within the guidelines that were excerpted from the BLS Guidelines booklet.

Please feel free to contact Mr. Dillard (523-8041) if you have further questions.

Sincerely,
Thomas J. Shepich, Director
Directorate of Compliance programs

Enclosure

[Requester letter reproduced on OSHA page; omitted here.]

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace