Back to Federal guidance

Anti-two-blocking devices on construction cranes

Summary A construction company asked what OSHA meant by a positive acting anti-two-block device on a crane hoisting people. OSHA said the device had to stop lifting automatically before the block reached the boom, rather than merely warn the operator. It said the requirement covered friction and hydraulic cranes. OSHA now archives the letter as potentially outdated.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1989-04-11-0
Date issued
April 11, 1989
Status
Archived by the agency
OSHA archives this letter and says it may no longer represent OSHA policy.
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA archives this letter and says it may no longer represent OSHA policy. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

April 11, 1989

Mr. Phillip M. Mapp
Safety Director
Kimmins Industrial Service Corporation
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Mapp:

This is in response to your correspondence to Mr. Paul Hansen, Director of OSHA's Baton Rouge Area Office and a followup phone conversation with Mr. Anthony Brown of my office requesting an interpretation of 29 CFR 1926.550(g)(i)(3)(C), "Crane and Derrick Operational Criteria".

The requirement for a "positive acting device" and the term "anti-two-blocking device" are interchangeable. The appropriate terminology would be "positive acting anti-two-block device." The purpose and intent of this requirement is to assure that a remote signaling device (flashing lights, bells, buzzers or horns) is not used to warn the operator if he is approaching a two-block situation. A positive acting anti-two-block device provides for an automatic cessation of the lifting action when the headache ball or block approached the end of the boom or jib.

In responding to your second request, the standard does apply to all cranes, including friction rigs and hydraulic cranes.

If this office can be of any further assistance, please let use know.

Sincerely,
Gerald P. Reidy, Director
Office of Construction and
Maritime Compliance Assistance

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace