Back to Federal guidance

State OSHA authority and clean towels for required showers

Summary A union representative asked about state OSHA authority and the sanitation rule for showers. OSHA said West Virginia had no approved state plan, so federal OSHA enforced private-sector standards there, and employers must provide individual clean towels when another OSHA standard requires showers. The agency noted that Mine Safety and Health Administration jurisdiction can displace OSHA coverage.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1989-03-20
Date issued
March 20, 1989
Status
Active
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

March 20, 1989

Mr. Bill Tucker
Chairman, Mine Health & Safety Committee
Local 340, District 17
The United Mine Workers of America
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Tucker:

This is in response to your letter or January 16, 1989, concerning the interpretation of 29 CFR 1903.20 and 1910.141(c)(3)(v).

Section 18(a) of the Occupational Safety and Health Act, Public Law 91-596, enclosed, states that "Nothing in the Act shall prevent any State agency or court from asserting jurisdiction under State law over any occupational safety or health issue with respect to which no standard is in effect under section 6." (Section 6 authorizes the promulgation of occupational safety and health standards). Section 18(b) states that "any State which, at any time, desires to assume responsibility for development and enforcement therein of occupational safety and health standards relating to any occupational safety or health issue with respect to which a Federal standard has been promulgated under section 6 shall submit a State plan for the development of such standards and their enforcement."

29 CFR 1903.20 states that Occupational Safety and Health Administration (OSHA) inspections, citations, and proposed penalties do not preempt the authority or any State to conduct inspections, to initiate enforcement proceedings, or otherwise to implement the applicable provisions State law with respect to State occupational safety and health standards when the State operates its own occupational safety and health program under a plan approved by the U.S. Department of Labor. West Virginia does not operate such a plan pursuant to section 18 of the Act. Thus, Federal OSHA provides worker protection through the enforcement of occupational safety and health standards in the private sector workplaces in the State of West Virginia.

29 CFR 1910.141(c)(3)(v) requires the employer to provide individual clean towels, whenever showers are required by a particular OSHA standard.

As you may be aware, OSHA regulations, would not apply if the establishment and/or working conditions are regulated by the Mine Safety and Health Administration.

If you have any further questions, it is suggested you contact the OSHA Charleston Area Office, at the following address:

U.S Department of Labor - OSHA,
550 Egan Street, Rm. 206,
Charleston, West Virginia 25301,
Telephone (304) 347-5937.

Sincerely,
Thomas J. Shepich, Director
Directorate of Compliance Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace