Back to Federal guidance

Asbestos medical exams after exposure ends

Summary A lawyer asked whether workers need continued asbestos medical exams after their jobs no longer expose them. OSHA said annual exams are not required once exposure ends; under the general-industry standard a termination exam is generally still required unless a qualifying exam occurred within the prior year. OSHA said the construction standard has no termination-exam requirement.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1989-03-02
Date issued
March 2, 1989
Status
Active
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

March 2, 1989
Mr. Aaron Gershonowitz
Rivkin, Radler, Dunne & Bayh
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Gershonowitz:
This is in response to your letter of October 5, 1988, regarding medical surveillance issues pursuant to the Occupational Safety and Health Administration's (OSHA) asbestos standard, 29 CFR 1910.1001 for general industry. Please accept my apology for the delay in response.
As Helen Li of my staff had indicated in her telephone conversation with you, 1) no periodic (annual) exams are required for employees whose jobs no longer subject them to asbestos exposure, and 2) that a medical exam is still required for all employees at termination of employment, except those who have had a medical exam in accordance with paragraphs 1910.1001(l)(2) - 1910.1001(l)(4) within the past one year period.
Under OSHA's asbestos standard for the construction industry, [29 CFR 1926.1101], which would apply to maintenance workers, no periodic exams are required for those no longer exposed to asbestos. In addition, no medical examination is required at termination of employment.
If we can be of further assistance, please feel free to contact us.
Sincerely,
Thomas J. Shepich, Director
[Directorate of Enforcement Programs]
[Corrected 6/5/2005]

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace