Back to Federal guidance

Inspection of rubber insulating equipment for electrical work

Summary An electric utility asked which ANSI standards govern rubber protective equipment and how it must be inspected during use. OSHA listed the manufacturing standards for gloves, matting, blankets, hoods, line hose, and sleeves, and confirmed that the cited OSHA inspection provisions govern use of the equipment. The answer matters to employers assigning electrical construction work.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1989-02-10
Date issued
February 10, 1989
Status
Active
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

February 10, 1989

Mr. E.F. Kimball, Jr.
Manager, Safety & Employee Health
Louisiana Power and Light Company
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Kimball:

In response to your request for an interpretation of 29 CFR 1926.951(a)(1)(i), rubber protective equipment shall be in accordance with the provisions of the American National Standards Institute (ANSI), ANSI J6 Series as follows:

Rubber insulating gloves
J6.6-1971
Rubber matting for use around J6.7-1935 (R1971) electrical apparatus
Rubber insulating blankets
J6.4-1971
Rubber insulating hoods
J6.2-1950 (R1971)
Rubber insulating line hose
J6.1-1950 (R1971)
Rubber insulating sleeves
J6.5-1971

These ANSI Standards are all manufacturing standards and do not cover care and use of this equipment. You are correct in your interpretation that compliance with 29 CFR 1926.951(a)(1)(ii) and 29 CFR 1926.951(a)(1)(iii) would meet the standards in regard to required inspection during use of this equipment.

As stated in the letter of September 2, 1988 from this office to you, there is now being considered a revision of 1910.137 which would require the dielectric testing of rubber insulating gloves as required in the American Society for Testing and Material (ASTM) standards for Electrical Protection Equipment for Workers, F496.7 and tables 1, 2, 3. (A copy of this ASTM Standard and tables was enclosed in that letter.)

If we can be of any further assistance, just let us know.

Sincerely,
Thomas J. Shepich, Director
Directorate of Compliance Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace