Back to Federal guidance

Silica bound in rubber under hazard communication

Summary A manufacturer asked whether crystalline silica bound in silicone rubber must appear on a material safety data sheet. OSHA said a hazardous ingredient is outside the standard if it cannot expose workers in normal use or a foreseeable emergency, but cutting or grinding that could release silica can bring the product under the rule. The guidance matters to makers and users of rubber articles.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1989-02-08
Date issued
February 8, 1989
Status
Active
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

February 8, 1989

Mr. D. A. Polsinelli
Product Regulatory Specialist
Product Regulatory Operation
Silcone Products
Division General Electric Company
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Polsinelli:

This is in response to your letter of August 22, 1988, concerning coverage of hazardous chemicals physically bound in a material under the Hazard Communication Standard (HCS) 29 CFR 1910.1200. Please accept my apology for the delay in response.

Your specific question concerned whether crystalline silica, when bound in a polymeric compound and silicone rubber elastomers used to fabricate rubber articles, is covered by the HCS. If a hazardous chemical is present in a mixture in reportable quantities (i.e., 0.1 percent for carcinogens and 1.0 percent for other health hazards), it is covered by the standard unless the mixture has been tested as a whole or the material is bound in such a way that employees can not be exposed.

The standard defines exposure as including potential as well as measurable exposure, and applies to any chemical which is known to be present in the workplace in such a manner that employees may be exposed under normal conditions of use or in a foreseeable emergency. If there is no exposure either under normal conditions of use or in a foreseeable emergency, then the chemical is not covered by the standard. However, if under normal conditions of use an action, such a cutting or grinding, is performed on the product that could release the crystalline silica, then the product would be covered by the HCS and the presence of silica must be indicated on the material safety data sheet.

We hope this information is helpful to you. Please feel free to contact us again if further assistance is needed.

Sincerely,
Thomas J. Shepich, Director
Directorate of Compliance Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace