Back to Federal guidance

Former field sanitation worker-count interpretation

Summary OSHA once advised its regional offices how to count agricultural hand-labor workers for field sanitation coverage. The agency expressly rescinded this February 6 memo in its September 5, 1989 replacement, which revised how the eleven-worker threshold applies across fields. Agricultural employers should use the later policy rather than this historical interpretation.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1989-02-06-1
Date issued
February 6, 1989
Status
Rescinded
OSHA's September 5, 1989 field sanitation memorandum expressly rescinded its February 6, 1989 memorandum to regional administrators; see OSHA's September 5 policy at https://www.osha.gov/laws-regs/standardinterpretations/1989-09-05.
Status last verified October 10, 2026

Is this still the rule?

This document has been rescinded. Ezel checks what federal law requires today, under current federal labor law, and answers your situation with citations.

This document has been rescinded
OSHA's September 5, 1989 field sanitation memorandum expressly rescinded its February 6, 1989 memorandum to regional administrators; see OSHA's September 5 policy at https://www.osha.gov/laws-regs/standardinterpretations/1989-09-05. It no longer reflects the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

February 6, 1989

MEMORANDUM FOR: BYRON R. CHADWICK
REGIONAL ADMINISTRATOR

THROUGH: LEO CAREY, DIRECTOR
OFFICE OF FIELD PROGRAMS

FROM: THOMAS J. SHEPICH, DIRECTOR DIRECTORATE OF COMPLIANCE PROGRAMS

SUBJECT: Interpretation of 29 CFR 1928.110(a)

This is in response to the questions contained in your memorandum of February 1988. The questions are answered in the order in which they were presented.

  1. "Field Worker" is defined for the purpose of compliance with the Field Sanitation standard, as an employee of an agricultural employer who is engaged on any given day in hand-labor operations in the field.

  2. The time span used to determine the number of employees controlled by the employer shall be the single highest number employed at any one time over the past 12 months.

  3. Count only those employees who fall within the definition of "Hand-Labor Operations". Particular attention should be given to the excluded field or field-related activities when counting covered employees, as defined at 29 CFR 1928.110(a)(iii).

  4. The number of employees is not a collective or cumulative count.

  5. At least eleven (11) or more employees have to be working in the field on the day of the opening conference or eleven or more must have been employed at work covered within the scope of the standard on any single day, within the past twelve (12) months.

[Earlier internal memoranda reproduced on OSHA page; omitted here.]

What does federal law require today?

This guidance has been rescinded. Ezel checks current federal labor law as it stands now and answers your situation with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace