Back to Federal guidance

Who may inspect bakery ovens

Summary A member of Congress asked whether an outside professional could inspect bakery ovens for several employers. OSHA said ovens require twice-monthly inspections by an appointed, instructed bakery employee and annual inspections by an oven maker’s representative. It said the outside professional could perform annual inspections if authorized by the relevant oven manufacturers.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1989-01-06
Date issued
January 6, 1989
Status
Active
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

January 6, 1989

The Honorable Andy Ireland
Member, United States House of Representative
[Recipient address omitted]
Dear Congressman Ireland:

This is in response to your letter dated December 9, addressed to Ms. Ruth Knight, Director, Office of Intra-Governmental Affairs, on behalf of your constituent, Mr. Richard Peterson. Mr. Peterson requested information concerning the Occupational Safety and Health Administration (OSHA) requirements at 29 CFR 1910.263(l)(9)(ii) relative to required annual inspections of bakery ovens.

Bakery ovens are required to be inspected at least twice monthly by an especially appointed, properly instructed bakery employee, and not less than once a year by representatives of the oven manufacturers. This requirement has existed since the standard was adopted on May 29, 1971. A copy of 29 CFR 1910.263 is enclosed.

Mr. Peterson may conduct the monthly inspections on behalf of various employers, if the employers so engage him. However, should he desire to conduct the annual inspections, he would need to be designated as an authorized representative of the oven manufacturer. In the event that he obtains such written authorizations from the various manufacturers, OSHA would accept the annual inspections as meeting the standard.

If I may be of further assistance, please contact me.

Sincerely,
John A. Pendergrass
Assistant Secretary

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace