Back to Federal guidance

Seat belt anchorage on off-highway construction vehicles

Summary A construction employer asked how seat and seat belt anchorage provisions applied to off-highway jobsite vehicles. OSHA said the anchorage requirement was independent of the rule about firmly attached seats, and it concluded the cited provision did not require belts for occupants of side-facing seats in an open vehicle. OSHA now archives the letter as potentially outdated.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1988-12-06-0
Date issued
December 6, 1988
Status
Archived by the agency
OSHA archives this letter and says it may no longer represent OSHA policy.
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA archives this letter and says it may no longer represent OSHA policy. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

December 6, 1988

Mr. Richard B. Jacobsen
Assistant Manager of Safety
UE&C Catalytic, Inc.
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Jacobsen:

This is in response to your letter of October 7, 1988, concerning interpretation of 29 CFR 1926.601(b)(8) and (9).

Construction Standards 1926.600 thru 604 address motor vehicles, motorized equipment and marine operations. Section 601 specifically covers vehicles that operate within an off-highway jobsite, not open to public traffic, and provides a list of general requirements (601(b)(1-14)).

This list of requirements is not in any priority sequence and are independent of each other. Therefore, the anchorage requirement for seat belts is not dependent on the requirement to provide an adequate number of firmly attached seats for occupants being transported.

After extensive research and several discussions with DOT representatives, the meaning of 601(b)(9) was to provide a reference for factory installed seat belts and or those provided during vehicles modification. Furthermore, DOT requirements and test data were developed for forward facing seats within the confines of a vehicle housing. Side facing seats, as described in your letter were not included in this requirement. Therefore, seat belts for occupants of side facing seats in the rear of an open bodied vehicle are not required.

If you have any additional questions or need further information, please contact Gerald Reidy at 523-8136.

Sincerely,
Thomas J. Shepich, Director
Directorate of Compliance Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace