Back to Federal guidance

Live booms and controlled lowering when hoisting workers

Summary A crane manufacturer asked about the personnel platform rule's live boom prohibition and controlled lowering requirement. OSHA said a boom lowered only by its brake was prohibited, while the load hoist needed a separate power-train device to control descent and could not free fall. OSHA now archives the letter as potentially outdated.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1988-11-29
Date issued
November 29, 1988
Status
Archived by the agency
OSHA archives this letter and says it may no longer represent OSHA policy.
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA archives this letter and says it may no longer represent OSHA policy. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

November 29, 1988

Mr. Norman Hargreaves
Reliability and Safety Manager
Koehring Cranes & Excavators, Inc.
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Hargreaves:

This is in response to your letter of October 7, concerning 29 CFR 1926.550(g)(3)(i)(G) in the Crane or Derrick Suspended Personnel Platform; Final Rule.

29 CFR 1926.550(g)(3)(i)(G) prohibits the use of machines having live booms (booms in which lowering is controlled by a brake without aid from other devices which slow the lowering speeds). The regulation is clear in its prohibition of any machines using only brakes to lower the crane boom. Your reference to 29 CFR 1926.550(g)(3)(i)(G) is not consistent with your discussion of "controlled load lowering" and automatic brakes which are addressed in 29 CFR 1926.550(g)(3)(i)(D) which stated that a system or device on the power train, other than the load hoist brake must be in place to regulate the lowering rate of speeds of the hoist mechanism (controlled load lowering). Free fall is prohibited.

The Occupational safety and health Administration (OSHA) believes that it is not necessary to promulgate a separate automatic brake requirement on its determination that the brake mechanism of an anti-two-blocking device and controlled load lowering will provide reliable protection for hoisting personnel as stated in the Crane or Derrick suspended Personnel Platforms; Final Rule, page 29123, inserted.

The standard, 29 CFR 1926.550 must be used in its entirety and should not be used in part to lessen the impact of a safety requirement.

If we can be of further service, please contact us.

Sincerely,
Thomas J. Shepich, Director
Directorate of Compliance Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace