Back to Federal guidance

Hazard communication training for stevedores handling sealed cargo

Summary A maritime employer asked OSHA to exempt stevedores who handle trailers carrying sealed hazardous cargo from hazard communication training. OSHA said the trailers count as sealed containers, so workers need training appropriate to spills or leaks, though not necessarily detailed instruction on every chemical inside. Workers who open containers face broader requirements.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1988-11-17
Date issued
November 17, 1988
Status
Active
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

November 17, 1988

Alan J. Kaplan, Director
Safety Engineer
Sea-Land Corporation
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Kaplan:

This is in response to your letter of June 15, concerning the training requirements of the Occupational Safety and Health Administration's (OSHA) Hazard Communication Standard (HCS) as applied to stevedores. Your letter requests reconsideration of our previous correspondence to you of June 6, 1988.

The standard itself addresses the issue of sealed containers in section 29 CFR 1918.90(b)(4)(iii): "Employers shall ensure that employees are provided with information and training...to the extent necessary to protect them in the event of a spill or leak of a hazardous chemical from a sealed container.." Although, as you state, stevedores may not directly handle individual sealed containers, the trailers, with their sealed cargo, would also be considered sealed containers and therefore covered by the limited provisions of the standard under paragraph (b)(4).

Since the standard addresses the handling of hazardous chemicals in sealed containers, OSHA cannot exempt stevedores in the containerized shipping industry from the training requirements of the HCS. Employers can develop training programs to reflect the type of work performed. For example, if an employer's work practice procedures for leaks and spills is to evacuate the work area, then the employer's training program could just address the proper action to take, such as evacuation procedures, cleanup responsibility, etc.

Specific training is not required concerning the hazards of each chemical stevedores may encounter in a sealed container, provided that employees are aware of general precautions to take in the event of a spill or leak of the chemical. If an employer has employees who open sealed containers, then those employees would be covered by the more comprehensive provisions of the standard.

If we can be of further assistance, please feel free to contact us again.

Sincerely,
Thomas J. Shepich, Director
Directorate of Compliance Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace