Back to Federal guidance

Fall protection for cable television ladder work

Summary A cable television company asked about fall protection during service work from ladders. OSHA said employees working directly from a ladder more than four feet above ground had to use a safety belt and strap tied to a permanent structure, rather than the portable ladder. OSHA now archives the letter as potentially outdated.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1988-11-16
Date issued
November 16, 1988
Status
Archived by the agency
OSHA archives this letter and says it may no longer represent OSHA policy.
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA archives this letter and says it may no longer represent OSHA policy. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

November 16, 1988
Mr. Michael A. D'Amico
Technical Manager
Storer Cable Communications
[Recipient address omitted]
Dear Mr. D'Amico:
This is in response to your letter of September 23, 1988, to Mr. John B. Miles, concerning the use of fall protection devices during service activities by CATV personnel. Your letter was forwarded to this office for response.
The fall protection requirements of 29 CFR 1910.268, copy enclosed, are presented in that standard. When ladders are used by employees engaged in CATV work, 29 CFR 1910.268(h)(1) and (7) specify that ladders shall be properly secured in place, shall be secured (lashed) to strand, or securely lashed to the pole. In addition, 29 CFR 1910.268(g)(1) specifies that, when work is performed at positions more than 4 feet above the ground or while the worker is on a pole or a tower, safety belts and straps shall be provided and used. It is assumed that such safety belts are tied off via lanyards to fixed structure (other than a ladder) capable of providing a sufficient anchorage. Additionally, 29 CFR 1910.268(n)(7) specifies that safety belts and straps be used when adequate railings are not provided on elevated work platforms. 29 CFR 1910.268(n)(8) specifies that at all elevated work locations where adequately guarded work areas are not provided, workers shall use safety belts and straps.
Therefore, where it is necessary for an employee to work directly from a ladder at an elevation of more than 4 feet above the ground, that worker must be provided and must use a safety belt and strap. In no event is it acceptable for the worker to tie-off to a portable ladder while working aloft. A safety drop line shall be affixed to permanent structure and the worker shall tie-off to the safety drop line.
If I can be of further assistance, please contact us.
Sincerely,
Thomas J. Shepich, Director
Directorate of Compliance Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace