Back to Federal guidance

Safety monitors on low-pitch roofing work

Summary An OSHA regional office asked when a safety monitor could replace a physical fall protection system. OSHA said the then-current exception was limited to built-up roofing on low-pitch roof perimeters, with training and additional protection required for certain edge work. It said the rule did not directly answer whether a worker alone could serve as their own monitor. OSHA now archives the memorandum as potentially outdated.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1988-11-08-0
Date issued
November 8, 1988
Status
Archived by the agency
OSHA archives this memorandum and says it may no longer represent OSHA policy.
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA archives this memorandum and says it may no longer represent OSHA policy. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

November 8, 1988

MEMORANDUM FOR: FRANK STRASHEIM
Regional Administrator

THRU: LEO CAREY, Director
Directorate of Field Programs

FROM: THOMAS J. SHEPICH, Director
Directorate of Compliance Programs

SUBJECT: Interpretation of Fall Protection Requirements on Construction Sites.

In response to acting Deputy Regional Administrator, Thomas Marple, I am providing a clarification of the circumstances where a safety monitor may be used in lieu of a motion-stopping-safety system (MSS system) on construction sites.

Under current OSHA regulations the only place where a safety monitor may be used in lieu of a MSS is during built-up roofing operations on low pitched roof perimeters. The record is clear that the safety monitor was not the preferred means of protection and was intended only for circumstances where it was not possible to provide other means of physical fall protection. Although the standard does permit a monitor for built-up roofing work, employers are also required to provide specific training for employees engaged in the work to enable them to recognize and avoid the hazard of falling. The safety monitor system was intended to apply in special cases as referenced in 29 CFR 1926.500(g)(1)(ii) and 29 CFR 1926.500(g)(1)(iii). In fact, 29 CFR 1926.500(g)(5) required a MSS system under those conditions where it is anticipated employees will be required to work at the immediate edge of the roof such as when employees are engaged in roof edge materials handling and material storage.

With regard to the question of whether or not an employee working alone can be his own monitor, the standard does not address this issue. The supplemental information makes it clear that, although an employee may have other duties in addition to monitoring, the work cannot be such that it would cause the monitoring function to be encumbered.

If we can provide further guidance on this matter please let me know.

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace