Back to Federal guidance

Proof testing of synthetic web slings

Summary An OSHA regional office asked whether a contractor could repeatedly proof test synthetic web slings above their rated load. OSHA said proof testing and certification generally belong to the manufacturer or equivalent entity, the employer must retain proof-test certificates, and user testing beyond rated capacity can require removing slings from service. The guidance matters to employers using lifting slings and writing contractor rigging rules.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1988-07-19
Date issued
July 19, 1988
Status
Active
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

Jul 19 1988


MEMORANDUM FOR: BYRON R. CHADWICK
REGIONAL ADMINISTRATOR

THROUGH: LEO CAREY, DIRECTOR OFFICE OF FIELD PROGRAMS

FROM: THOMAS J. SHEPICH, DIRECTOR DIRECTORATE OF COMPLIANCE PROGRAMS

SUBJECT: Load Testing of Synthetic Web and Other Slings


The questions posed by your memorandum of June 7, 1988, are answered as follows:

  1. The proof testing of slings is the responsibility of the sling manufacturer or equivalent entity as delineated by the standard at 29 CFR 1910.184(e)(4), (g)(5), and (i)(8)(ii). The employer shall retain a "certificate of proof test" and shall make it available for examination by OSHA compliance officers.

It is believed that any proof load testing of workplace slings by other than the manufacturer or equivalent entity is an unacceptable loading and would necessitate that the sling be taken out of service unless written permission to test is obtained form the sling manufacturer. Users of slings must not exceed the sling manufacturer's specifications and requirements pertaining to use and loadings.

The requirements imposed by the Boeing Company upon their subcontractors to repeatedly proof test slings to two (2) times rated load is not a recognized inspection procedure under the OSHA standards and would be a violation of 29 CFR 1910.184 (c)(4). However, should the sling manufacturer provide written permission to test the slings on a regular basis to a load greater than the designated working load, OSHA could consider the violation de minimus. Of course the procedures for such testing would also need to comply with the manufacturer's recommendations.

The repeated testing of spreader bars and similar equipment seems to provide little more assurance of continued reliability than the visual inspections required by the various standards, including OSHA's. Properly conducted visual inspections together with the careful reporting of misuse and various damaging exposures will provide for the continued reliability of the lifting equipment. Should periodic load testing be desired, it is recommended that slings be returned to the manufacturer or equivalent entity for the conduct of detailed inspection and load tests.

  1. 29 CFR 1910.184(c)(4) prohibits loading any sling beyond the rated capacity.

  2. Only the manufacturer or equivalent entity are permitted to proof test and certify.

  3. Certification is exclusively the right of only the manufacturer of new slings. Repaired slings may be certified by an equivalent entity who made the repairs.

[Earlier agency correspondence and private enclosures reproduced on OSHA page; omitted here.]

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace