Back to Federal guidance

Employee access to safety data sheets and written hazard programs

Summary An employer asked whether it must provide employees’ representatives with safety data sheets and the written hazard communication program. OSHA said the first request for an exposure record must be met by a free copy, copying access, or a loan, while later identical requests may carry administrative costs. The written hazard program must be available on request; audiovisual training aids are outside that written-program duty.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1988-06-30
Date issued
June 30, 1988
Status
Active
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

June 30, 1988

Mr. Richard D. Montgomery
Director Safety and Security
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Montgomery:

This is in response to your letter of May 27. You have raised two specific questions

Question 1:

Is an employer expected to provide, at no cost, a copy of all material safety data sheets to a representative of his/her employees?

Answer:

A material safety data sheet is defined as an employee exposure record under OSHA regulation 29 CFR 1910.1020. Whenever an employee representative places an initial request for an exposure record, 1910.1020(e) requires that the employer either (1) provide a copy of the record without cost; (2) make available mechanical copying facilities; or (3) loan the record for a reasonable period of time. An employer may charge administrative costs for a second and any subsequent request for the same record by the same employee group.

Question 2:

Is an employer required to provide a copy of the Hazard Communication Program, and if so, does this include training aides such as video tapes?

Answer:

The Hazard Communication Standard at 1910.1200(e)(4) requires that the employer make the written hazard communication program available, upon request, to employees and their designated representatives. Audio-visual training aides are not part of the written program and therefore are not subject to this requirement.

I hope that this information is helpful to you. If I can be of further assistance, please feel free to contact me again.

Sincerely,
Thomas J. Shepich, Director
Directorate of Compliance Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace