Back to Federal guidance

Training for low-exposure hazardous waste site workers

Summary A waste site services firm asked whether employees who did not disturb hazardous materials needed HAZWOPER training. OSHA said workers neither exposed nor potentially exposed did not need the cited training; where exposure was present or likely, training was required. It described case-specific evaluation for certain nonroutine low-hazard work under the interim rule. OSHA now archives the letter as potentially outdated.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1988-06-28-0
Date issued
June 28, 1988
Status
Archived by the agency
OSHA archives this letter and says it may no longer represent OSHA policy.
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA archives this letter and says it may no longer represent OSHA policy. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

June 28, 1988

Mr. Owen B Douglass, Jr.
Manager Health & Safety
SPER Division WESTON
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Douglass:

This is in response to your letter to Mr. Leo Carey concerning the training requirements under OSHA's Hazardous Waste Operations and Emergency Response interim final rule (29 CFR 1910.120). Please accept my apology for the delay in this reply.

You question the training requirements under 29 CFR 1910.120 for employees providing services which do not disturb the hazardous materials on a waste site. Employees who are neither exposed nor potentially exposed to hazardous waste or hazardous substances do not have to be provided with the training requirements of 29 CFR 1910.120(e). If exposure is present or likely to occur, these workers would have to be provided with the training.

The interim final rule does not have a provision regarding training of less than 40 hours for employees doing non-routine activities at Superfund sites. The final standard is expected to address these situations.

In the interim, for these types of activities OSHA will be evaluating the training based on the level necessary for workers to safely perform their job duties. The determination will be made on a case-by-case basis, taking into consideration such factors such as the level of personal protection equipment needed and nature of the hazards in general. For example, where potential safety and health hazards are minimal and Level D protection is the maximum protection necessary, it may be possible for employees to be adequately trained onsite in a clean area prior to the commencement of the work. As a minimum, topics must include the nature of potential hazards at the site, the requirements associated with Level D protection, and applicable portions of the site safety and health plan.

I hope this information is helpful.

Sincerely,
Thomas J. Shepich, Director
Directorate of Compliance Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace