Back to Federal guidance

Confidentiality and retention of occupational medical records

Summary A lawyer asked how an employer can retain required employee medical records without learning unrelated medical details. OSHA said non-healthcare managers receive only occupationally relevant physician opinions, while the employer must arrange secure retention of full records for the required period. It suggested using a contracted physician when the company lacks medical staff.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1988-06-16-1
Date issued
June 16, 1988
Status
Active
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

June 16, 1988

Cathy Bellehumeur
Godfrey & Kahn, S.C.
Attorneys at Law
[Recipient address omitted]
Dear Ms. Bellehumeur:

This in response to your inquiry concerning OSHA's provisions on retention of employee medical records with other provisions on physician's non-disclosure of medical information unrelated to employees exposure to airborne chemical contaminants. Please accept my apology for the delay in this response.

Employer responsibility for retaining employee medical records does not imply access to complete medical records by non-health care providers. The non-health care representatives of the Company are limited by OSHA standards to physician written opinions relating to occupational exposure. Furthermore, since OSHA standards are part of Federal law, OSHA's regulations, rather than State statutes, must be followed.

Both 29 CFR 1910.1001(l)(7)(ii) and 29 CFR 1910.1025(j)(3)(v)(B)(1) place on the employer the responsibility of instructing each examining and consulting physician to not reveal either in the written opinion, or in any other means of communication with the employer, findings...unrelated to an employee's occupations exposure to asbestos or lead, respectively. It is therefore the responsibility of the employer to provide for retention of the employee medical records for the required time period in such a manner that medical information not related to employee occupational exposure remains undisclosed to the employer.

If a company does not have their own medical staff, our suggestion is for the employer to contract with a physician for retaining the medical records of the company's employees. The employer could provide to any other examining physicians the name of the physician who has been contracted to retain the records. This way the employer could ensure all records are kept in one place under the surveillance of health care providers. It should be noted that the original medical records should not be given to individual employees, since the loss of a record by an employee would result in the company's inability to carry out its responsibility for record retention.

I hope this information is helpful.

Sincerely,

Thomas J. Shepich, Director
Directorate of Compliance Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace