Back to Federal guidance

Hazard communication training for short chemical-exposure tasks

Summary A lawyer asked whether brief chemical-exposure tasks require hazard communication training and whether a short oral presentation can suffice. OSHA said coverage depends on possible exposure during job duties, not the time spent, and employers may choose the training method and length if it adequately informs workers. The guidance matters to employers assigning occasional cleanup or similar tasks.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1988-05-16
Date issued
May 16, 1988
Status
Active
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

May 16, 1988

Mr. Gregory M. Leitner
Law Offices
Leitner, Warner, Moffitt, Williams,
Dooley, Carpenter & Napolitan
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Leitner:

This is in response to your letter of March 22, addressed to Mr. Steven Simon of my staff, concerning the Occupational Safety and Health Administration's (OSHA) Hazard Communication Standard (HCS), 29 CFR 1910.1200.

The HCS applies, as stated in 1910.1200(b)(2), " ... to any chemical which is known to be present in the workplace in such a manner that employees may be exposed under normal conditions of use or in a foreseeable emergency." Under the definition of "employee" workers such as office workers or bank tellers who encounter hazardous chemicals only in non-routine, isolated instances are not covered. The amount of time an employee is exposed is not a parameter for determining whether a worker is covered by the standard. Rather, if an employee can be exposed to a hazardous chemical while performing his/her job function, then that employee is covered by the standard. For example, if a cashier is required to perform a clean up procedure at the end of the work shift, that employee would be covered by the standard even if the time required for the clean up was short.

As you state in your letter your client has no duty to evaluate chemicals. The HCS requires employers to have a written program for their workplaces which at least describes how the requirements for labels and other forms of warning, material safety data sheets, and employee information and training will be met. The written program must also include a list of hazardous chemicals used in the workplace and, if applicable, the methods the employer will use to inform employees of the hazards of non-routine tasks, and the hazards associated with chemicals contained in unlabeled pipes in their work areas.

The HCS does not specify how training is to be accomplished. The employer is free to select any method of training including an oral presentation. In addition, the standard does not state how long the training must be. If your client determines that a 15 minute oral presentation is sufficient to meet the training requirements of the HCS, OSHA would not object unless we determine that the training was not adequate. From an enforcement standpoint, therefore, OSHA would determine compliance with the training provisions based on whether an employee has been adequately trained and not on the type or length of the training program.

If we can be of further assistance, please feel free to contact me again.

Sincerely,
Thomas J. Shepich, Director
Directorate of Compliance Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace