Back to Federal guidance

Rated capacities for alloy steel chain slings under revised ASTM A391

Summary A sling supplier asked about rated capacities after ASTM revised its alloy steel chain standard. OSHA said the table in 29 CFR 1910.184(e) applies to A391-65 material; slings made from the new A391-86 alloy fall under the rule requiring use according to manufacturer recommendations. Without those recommendations, OSHA would evaluate compliance using ASTM's recommended working load of no more than one-fourth the specified minimum breaking force.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1988-04-11-0
Date issued
April 11, 1988
Status
Active
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

April 11, 1988

Mr. Bo Collier
Sales and Marketing Director
Certified Slings, Inc.
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Collier:

This is in response to your letter of January 26, 1988, concerning the rated capacity of alloy steel chain slings and confirms your telephone conversation with Mr. Bode of my staff.

As you are aware, the Occupational Safety and Health Administration (OSHA) standard at 29 CFR 1910.184(e), copy enclosed, incorporates the rated capacity of alloy steel chain specified by the American Society of Testing Materials (ASTM) at ASTM A391-65. The working load values listed in table N-184-1 are applicable to alloy steel chain slings manufactured from material specified by the ASTM A391-65 standard only.

The ASTM revised A391 in 1986 and now describe a new variant of alloy steel chain in ASTM A391-86. 29 CFR 1910.184(e)(5) specifies that alloy steel chain slings not included in the table N-184-1 shall be used only in accordance with the manufacturer's recommendations. Therefore, the OSHA standard continues to be applicable to the new alloy.

Manufacturers are cautioned to observe footnote B, table 2, of the ASTM A391-86 standard, copy enclosed. The A391 committee recommends a working load not to exceed one fourth of the specified breaking force (minimum) value. Therefore, in the absence of manufacturer's recommendations, OSHA would use this criteria for evaluating compliance when new slings are observed.

Thank you for bringing this information to our attention. If we may be of further assistance, please contact us.

Sincerely,
Thomas J. Shepich, Director
Directorate of Compliance Programs

[The copies of 29 CFR 1910.184(e) and ASTM A391-86 mentioned as enclosures are not reproduced on OSHA's page.]

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace