Back to Federal guidance

Positive locking hook latch for crane personnel platforms

Summary An equipment user asked whether a proposed crane hook latch met the positive locking requirement for personnel platforms. OSHA said its gravity latch could dislodge and suggested a bolt-and-nut change, while stressing that it was not approving the product. The posted letter's dates conflict, and OSHA archives it as potentially outdated.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1988-01-27
Date issued
January 27, 1988
Status
Archived by the agency
OSHA archives this letter and says it may no longer represent OSHA policy. Its printed January 27, 1988 date conflicts with its reference to a November 29, 1988 request; OSHA's page does not resolve that chronology.
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA archives this letter and says it may no longer represent OSHA policy. Its printed January 27, 1988 date conflicts with its reference to a November 29, 1988 request; OSHA's page does not resolve that chronology. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

January 27, 1988

B. Eugene Walters, Manager
Policy and Program Support Department
Tennessee Valley Authority
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Walters:

This is in response to your November 29, 1988, letter requesting interpretation of 29 CFR 1926.550(g)(4)(iv)(B). The new standard requires that "hooks on overhaul ball assemblies, lower load blocks, or other attachment assemblies shall be of a type that can be closed and locked, eliminating the hook opening."

We have reviewed the materials you sent to this office. The hook and latch assembly you proposed does not meet this requirement because the "flapper" latch has a gravity lock which could be dislodged allowing the latch to open. In order to meet the requirements of the proposed standard for a positive locking devices, a bolt and nut assembly may be added to the flapper latch by sliding it through the existing hole in the latch.

However, this determination should be considered as only a good faith review of materials submitted and does not constitute approval or endorsement of this product by OSHA. Also, alteration or misapplication of an otherwise safe piece of equipment could easily create a hazardous condition beyond the control of the manufacturer. For this reason, the safe use of the equipment can only be determined by the safety and health professionals observing it actually in use under specific conditions.

Hopefully, this information is beneficial in your search for appropriate safety equipment for your employees. If you need additional information, call my office at (202) 523-8136.

Sincerely,

Gerald P. Reidy, Director
Office of Construction and Maritime
Compliance Assistance

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace