Back to Federal guidance

Rollover protection for a moving backhoe operator's seat

Summary A manufacturer asked whether a tractor with a backhoe attachment could move slowly while operated from a backhoe seat without rollover protection. OSHA said the unprotected seat met the construction standard while stationary, but moving the tractor forward or backward from that seat would violate the rollover protection rule. The interpretation matters to employers using backhoe attachments on tractors.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1987-12-30
Date issued
December 30, 1987
Status
Active
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

December 30, 1987

Mr. Richard L. Lambert, CSP
Safety Coordinator Ditch Witch
The Charles Machine Works, Inc.
[Recipient address omitted]

Dear Mr. Lambert:

This is in response to your letter of December 28, 1987, requesting a clarification of 29 CFR 1926.1000 rollover protective structures (ROPS) for material handling equipment. This communication also confirms your telephone conversations on December 28, 1987 with a member of my staff, Mr. William Simms. We regret that we never received your September 28, 1987 letter.

The drawing attached to your letter shows a backhoe attachment which mounts on the front or back of a tractor. The driver of the tractor is protected by ROPS when driving the tractor and is therefore in compliance with our construction standards. The backhoe operator's seat is not equipped with ROPS and complies with our standards when operated in a stationary position.

You indicate that you have received requests from your customers asking for a means to move the trencher forward and backward from the backhoe operator's seat. You explain you can do this using the slow speed hydraulic system used for trenching. The maximum speed at which this hydraulic system can drive the tractor currently is 75 feet per minute. Such a feature used by employees would be in violation of our rollover protective structures for material handling equipment in 29 CFR 1926.1000. ROPS is also required for the backhoe operator's seat when the tractor is moving backward or forward.

If we can be of further assistance, please let us know.

Sincerely,
Thomas J. Shepich, Director
Directorate of Compliance Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace