Spliced pump-jack scaffold poles
Apply this to your situation
This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.
December 22, 1987
Mr. D. Victor
Saleeby Scaffold Industry Association
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Saleeby:
This is in response to your letter of November 27, requesting a clarification of the 29 CFR [1926.452(j)(7)] requirement for pump jack scaffolds.
29 CFR [1926.452(j)(7)] requires that ~~"if two by fours are spliced to make up the pole, the splicer shall be so constructed as to develop the full strength of the members."~~ (Correction 10/02/98) ["when two by fours are spliced to make a pole, mending plates shall be installed at all splices to develop the full strength of the member."] It is the intent of the above mentioned requirement to allow the use of spliced poles for pump jacks in lieu of two continuous length poles provided the splices are constructed in a manner that develops the full strength of the spliced member. The spliced pole is required to provide the equivalent strength of two continuous length two by fours poles for pump jack scaffolds.
If we can be of further assistance, please let us know.
Sincerely,
Thomas J. Shepich, Director
Directorate of Field Programs
What does federal law require in your situation?
Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.
Opens in Ezel Pro.
- Checks the law as it stands today, not only this page
- Cites every source it relies on, so you can verify it
- Chat, drafting and research in one workspace