Back to Federal guidance

Hazardous-waste training and professional certification

Summary A certified hazardous materials manager asked whether his certification was equivalent to HAZWOPER's 40-hour training requirement. OSHA said it does not approve or disapprove generic courses or certifications; employers must determine what training employees need for their jobs. Even if a certification meets general training needs, affected employees also need the site-specific training described in the rule.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1987-12-11
Date issued
December 11, 1987
Status
Active
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

December 11, 1987

Mr. Gregory D. Kugler
Environmental Scientist
Andrews Environmental Engineering Inc.
[Recipient address omitted]

Dear Mr. Kugler:

This is in response to your inquiry of September 22, requesting whether the certification program you described is equivalent to the 40 hours of training required in paragraph (e)(2) of 29 CFR 1910.120 (Hazardous Waste Operations and Emergency Response).

The requirements of 29 CFR 1910.120(e) are somewhat job specific. That is , the employer will have to determine what training is necessary for his employees to knowledgeably and safely perform their job functions. Thus, it is not the intent of 29 CFR 1910.120 for the Occupational Safety and Health Administration (OSHA) to approve or disapprove generic courses or certifications.

If the certification program described in your letter is determined by an employer to meet the general training needs of any employees, those employees would also need site specific training on the items described in 29 CFR 1910.120(e)(1). This training could be done on the site.

I hope this information is helpful.

Sincerely,
Thomas J. Shepich, Director
Directorate of Compliance Programs

[Requester letter and third-party certification materials reproduced on OSHA's page; omitted here.]

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace