Back to Federal guidance

Distributor duties under expanded hazard communication rule

Summary A lawyer asked whether earlier hazard communication interpretations survived the 1987 expansion of the standard. OSHA said they did, but distributors with exposed employees also needed data sheets, training and a written program. For nonexempt solid metal, it allowed a label to accompany the initial shipment to an employer unless the information changed.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1987-10-05
Date issued
October 5, 1987
Status
Active
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

October 5, 1987

Mr. Edward L. Merrigan
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Merrigan:

This is in response to your letter of September 17, requesting confirmation of previously provided interpretations of the Hazard Communication Standard, 29 CFR 1910.1200.

The interpretation previously given in our May 23, 1986 letter to you remains unaffected by the August 24, 1987 expansion of the Hazard Communication Standard. There are, however, some new employer responsibilities resulting from the expansion that I would like to apprise you of.

Distributors, who have employees exposed to hazardous chemicals, must now maintain material safety data sheets and train their own employees. Other requirements include the development and implementation of the written hazard communication program. These duties must be met by May 23, 1988.

In addition, for a solid metal (such as a steel beam or a casting) that is not exempted as an article due to its downstream use, the expanded standard permits the required label to be transmitted to the customer at the time of the initial shipment, and need not be included with subsequent shipments to the same employer unless the information on the label changes. The label may be transmitted with the initial shipment itself, or with the material safety data sheet that is to be provided prior to or at the time of the first shipment. The exception to requiring labels on every container is only for the solid metal itself and does not apply to hazardous chemicals used in conjunction with, or known to be present with, the metal and to which employees handling the metal may be exposed (for example, cutting fluids or lubricants).

Please feel free to contact us again if further assistant is needed.

Sincerely,
John A. Pendergrass
Assistant Secretary

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace