Back to Federal guidance

Retention of superseded material safety data sheets

Summary A printing industry association asked what to do with superseded material safety data sheets for mixtures. OSHA said a prior sheet could be discarded if a new sheet covered the same hazardous chemicals; when formulations differed, records of the old substances, location and dates of use had to be retained for 30 years as an alternative to keeping both sheets. This interpretation concerns the former MSDS system.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1987-10-01
Date issued
October 1, 1987
Status
Active
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

October 1, 1987

Mr. Dudley Robinson
Director of Government Affairs
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Robinson:

This is in response to your letter of September 1, requesting an interpretation of the Occupational Safety and Health Administration's (OSHA) Hazard Communication Standard.

Specifically, your letter addresses the problem of what to do with superseded material safety data sheets. The Hazard Communication Standard requires that employers maintain copies of material safety data sheets for each hazardous chemical used in the workplace. Employers may discard a material safety data sheet for a mixture, if the new data sheet includes the same hazardous chemicals as the original formulation. If the formulation is different then the employer must maintain both data sheets for at least 30 years. OSHA standard, 29 CFR 1910.1020, Access to employee Exposure and Medical Records defines "employee exposure records" to include material safety data sheets. The standard requires all employee exposure records to be maintained for at least 30 years.

An alternative to keeping both data sheets, however, is provided for in 29 CFR 1910.1020. Under paragraph (d)(1)(ii)(B) of this standard employers may discard material safety data sheets if some record identifying the substances used, where it was used and when it was used is retained for at least 30 years. Therefore, an employer may discard the original data sheet and retain only the new data sheet if a record on the original formulation is maintained.

I hope I have clarified this issue for you. Please feel free to contact us again.

Sincerely,
John A. Pendergrass
Assistant Secretary

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace